.

Animeblog.cz – popularizace japonského anime a všeho okolo

Recenze: „Darker than Black: Ryuusei no Gemini”

Přečteno: 10232x | Vydáno: 27.5.2013 | Upraveno: 3.7.2016

Darker than Black: Ryuusei no Gemini / Darker than Black: Gemini of the Meteor / Temnější než čerň: Blíženci meteoru

Druhá řada po doplněné čtyřdílné sérii OVA „Gaiden“ nás v úvodu přenese na východ Ruska, což je zajímavé oživení. Asi každý před časem postřehl pád meteoritu v oblasti Čeljabinska, takže podobná zde zachycená událost taktéž ze Sibiře už asi nikomu nebude připadat až tolik přehnaně nepravděpodobná :)

Mezi hlavními hrdiny se objeví úplně nové tváře a nutno říct, že Suó se velice povedla. Řadím ji v anime mezi vůbec nejpříjemnější charaktery. Ukáží se ale i postavy zcela původní, které bych už ani nečekal. Chudinku Suó tvůrci nejednou vystavili čemusi jako sexuálnímu harašení, což spolu s povahou vztahových témat v pozadí stojí za tím, že druhá řada Darkeru alespoň na mě působí o něco méně dospěle než ta první. Nijak zvlášť to ale nevadí a Suó se s tím vcelku v pohodě vypořádala. Dvojka prostě nahazuje o něco pubertálnější témata, což je asi taky důvod, proč jedni hodnotí dvojku znatelně lépe (ti mladší) a druzí spíš naopak jedničku (ten zbytek), protože jinak si spolu obě seriálové řady v ničem nezadají.

Najdou se silné okamžiky, prostor mezi akčními scénami je vyplněn více než smysluplným zachycením vývoje postav a situací, přičemž postavy se opět nijak nešetří a hybatel v tvůrčím křesle škrtá na papíře jednu za druhou… A zase si šťouchneme do Američanů ;)

Něco málo mě ale nepotěšilo. Především se to týká kontraktorské schopnosti jedné z hlavních postav, nechci dopředu prozrazovat které, u níž je využití schopnosti pojato způsobem, který mi silně připomíná konverzi v Princezně Tutu. Zde se tvůrci minimálně inspirovali, podobně jako s jistým medailonem. Létající veverka, úplně přesně japonská momonga, na mě zkraje, než se věci usadily, taky působila přeroztomile jak z klasického anime klišé, ale jak už jsem naznačil, tohle se naštěstí hezky srovná.

Naprosto skvělý je opening. „Cukiakari no mičiširube“ je fantastická písnička fantasticky nazpívaná hlasem, ve kterém jsou měsíční světlo, hořkost, samota, ale i naděje a odhodlání úplně hmatatelné.

Docela jsem přemýšlel, jestli se pouštět do překladu, protože těch je už dost a rozhodně nejsou špatné.

Nakonec jsem se ale přece jenom přiklonil k tradici dotáhnout do konce všechny série téhož anime titulu (nebo jak to nazvat), aby se překlad nesl ve shodném duchu a komu se snad předcházející titulky ode mě zamlouvaly, měl je takříkajíc sladěné.

RežisérTensai Okamura
StudioBones, Aniplex
První vysílání9.říjen 2009 - 25.prosinec 2009
Počet epizod a délka12 x 24 minut
Darker than Black: Ryuusei no Gemini - české titulky
Stav překladu
 100 %
Přeloženo 12 dílů z 12 | Status: Dokončeno
Český překlad je pořízen z kombinace titulků od fansubu ANBU (součást release od Coalgirls) a titulků od fansubu BSS, které se mi většinou zdály být přesnější.
» Release: Coalgirls, formát: srt
» Překlad: Skogen, časování: Skogen
» Titulky upraveny [12.06.2014]: v 1.3 - zohlednění, že zpočátku Suó všichni mají za Šiona
Darker than Black: Ryuusei no Gemini - české titulky Staženo: 591x
» Reupload souborů [3.7.2016] - Release: Coalgirls, formát: MKV [1280x720 BlueRay FLAC], velikost: cca 600 MB / díl, Titulky: SRT v1.3 (aktuální): Darker than Black: Ryuusei no Gemini
Chceš-li, vlož komentář...
Přezdívka:
Web:
Zpráva:
 
Rin Shidare | 25. červen 2013, 22:39

už se nemůžu dočkat! :)

Skogen | 26. červen 2013, 17:56

Tak já s tím trochu pohnu :) Přiznávám, že jsem se teď flákal – anebo přesněji – vrtal se ve webu, takže překládání šlo stranou. Teď jsou zase prázdniny a celá rodinka doma, ale … nějak se s tím popasuju :)

Díky za přízeň.

Rin Shidare | 29. červen 2013, 13:12

Já děkuju, spolehám na tenhle skvělý web ;)

luxik | 4. červenec 2013, 09:51

Budes pridavat i MKV? :))

Skogen | 4. červenec 2013, 12:31

Ahoj, odkazy budou…

luxik | 4. červenec 2013, 22:32

Děkují :))

Skogen | 5. červenec 2013, 00:17

Jj ;)

Casyopea | 15. září 2013, 19:52

mám smolu že také dobré anime pozerám dosť neskoro :D prvá séria je úžasná teraz dám túto, náhodou ešte nejaké pokračovanie ešte je či

Skogen | 15. září 2013, 22:17

Už jenom Darker than Black: Kuro no Keiyakusha: Gaiden – pětidílné OVA, které bylo sice natočeno jako úplně poslední, ale dějově zapadá mezi první a druhou sérii, takže je lepší podívat se ještě před dvojkou :)

Ravall | 26. červen 2016, 12:43

zdravím, budete někdy dokončovat mkv ? nebo jsou jen titulky ? Díky za odpověd

Skogen | 29. červen 2016, 22:14

Zkusím to popohnat :)

EDIT [3.7.16]: Reupload MKV s aktuálními titulky byl dokončen.

Recenze: „Darker than Black: Ryuusei no Gemini”