.

Animeblog.cz – popularizace japonského anime a všeho okolo

Recenze: „Darker than Black: Kuro no keiyakusha”

Přečteno: 8279x | Vydáno: 1.3.2013 | Upraveno: 5.3.2014

Darker than Black: Kuro no keiyakusha / Temnější než čerň: Černý kontraktor

Na světě jsou věci, o kterých je lepší nevědět. A tak o nich nevíme. Což je docela milé až do okamžiku, kdy se nám v nějaké formě vyjeví. Mezi takovou věc patří i Brána pekel, která už podle názvu nevěstí nic dobrého. Nebyli by to však lidé, kdyby i tohle nedokázali nějakým způsobem využít pro sebe.

Na světě jsou lidé, o kterých je lepší nevědět. A taky o nich většinou nevíme, až do okamžiku, kdy jim nějakou nešťastnou náhodou zkřížíme cestu. Takoví jsou i v tajných službách, které stojí v pozadí za vědeckým výzkumem technologií odvozených od fenoménu Brány pekel. Jejich přičiněním se mezi lidmi objevili kontraktoři, loutky, média, a jejich možné stavy. Přibližovat více podstatu těchto humanoidních entit by bylo ke škodě postupnému odhalování souvislostí a proto si taktéž zahraji na tajnou službu a nechám si to pro sebe. Takové věci by se dít neměly, že..?

Atmosféra je místy temnější než čerň, ale temné a morbidní motivy se nezneužívají, takže divák nemá tendence upadat do stereotypu a rozsahem přiměřené vážné okamžiky si po patřičném odlehčení o to víc vychutná. Což značí, že i když jde o drama, nějaký ten pocit bázně a napětí, vkusný humor taky přijde ke slovu, obzvláště po prvních dílech, kdy Darker than Black přece jen znatelně odlehčí.

Hrdinové jsou hodnotově sympaticky nejednoznační, takže ani v kanclu zpravodajské služby nesedí žádný starostlivý sympaťák, nýbrž mizera s chladným pohledem, což ho kvalifikuje na člověka na svém místě, o hlavních postavách ani nemluvě. Vedlejší hrdinové jsou dílem epizodičtí, po upotřebení už nejsou zapotřebí a to značí, že mohou být na odpis. Hrdinové, co jsou na odpis a barvitě neumírají, jsou velká nuda, v tomhle seriálu se to nestává. Velké plus a důvod, proč je anime podstatně lepší než Disney a Marvel dohromady.

Postavy jsou většinou jemně zkarikované, dost na to, aby byly zajímavé a zábavné, a tak akorát, aby je bylo možno brát vážně. Chování postav je příjemné, občas sice v dojemnějších chvílích hrozí ustřelit do patosu, ale alespoň prozatím i tuhle nebezpečnou serpentinu seriál v posledním momentu ustál. Trochu obavu jsem měl z kontraktorských superschopností. Přece jen pověstné „ten umí to a ten zas tohle“ z lacinějších anime na mě nepůsobí vůbec dobře. Darker than black však laciným není.

Velkým plus je pro mě fakt – mnozí s tím nebudou souhlasit – že spousta věcí je nevysvětlených a neuzavřených a je na každém, aby tak učinil po svém. Návod k tomu dotyčný dostane, pokud není lidoop a trochu se staral o svůj všeobecný rozhled, bude mu vše dostatečný smysl dávat a bude z toho mít nakonec i radost větší, než kdyby dostal umrtvující podbízivou nápovědu.

V závěrečném shrnutí je pro mne Darker than black dalším objevem, pro který mi stojí za to sedět nad titulky, protože mysteriózní téma mu sluší, dostatečné vědecko-technické pojetí současně mystično důvěryhodně vyvažuje, občas probleskne mnou oblíbené astronomické téma, které je v příběhu velmi originálně zapracováno, a postavy většinou vládnou výbornou vlastností nebrat se přespříliš vážně.

Doplněno: Něco mi probliklo už při překládání, ale teprve když jsem se podíval v klidu a pořádně, došlo mi, jak moc je zejména z posledního dílu znát téma použití jaderné bomby a vztahu Japonců ke zbytku světa, včetně docela dost překvapivé sebereflexe. To ovšem dává celému příběhu další významovou vrstvu a opět dokazuje, jak obratně anime dokáže zacházet se symbolikou.

RežisérTensai Okamura
StudioBones
První vysílání5.května 2007 – 24.listopadu 2009
Počet epizod a délka25 + 1 (OVA) x 24 minut
Darker than Black: Kuro no keiyakusha - české titulky
Stav překladu
 100 %
Přeloženo 26 dílů z 26 | Status: Dokončeno
Titulky 1:
» Release: neznámý, formát: srt
» Překlad: Skogen, časování: Skogen
» Titulky upraveny [25.06.2013]: díl 14 - drobná významová změna v rozhovoru Kastinena s Kirsi
» Poznámka: 1. - 25. díl. V recenzích odkaz na video i s titulky.
Darker than Black: Kuro no keiyakusha - české titulky, release neznámý Staženo: 883x
Titulky 2:
» Release: neznámý, formát: srt
» Překlad: Skogen, časování: Skogen
» Poznámka: OVA (26.díl). V recenzích odkaz na video i s titulky.
Darker than Black: Kuro no keiyakusha, české titulky, release neznámý Staženo: 548x
» Release neznámý, 1280x720 (OVA 1920x1080) H264, MKV, české SRT titulky: Darker than Black: Kuro no keiyakusha + OVA - download s českými titulky
»Kontext celé série si vyžádal drobné korekce, ke stažení jsou samostatné titulky ve verzi 1.1 a MKV aktualizované na verzi 1.1 s totožnými titulky
Chceš-li, vlož komentář...
Přezdívka:
Web:
Zpráva:
 
8l4l | 31. březen 2013, 04:27

Zdravím. Byla by možnost poslat či někam upnout samotné titulky? Btw podle otaku je tohle verze na release T-AT.
8l4l

Skogen | 31. březen 2013, 20:57

Jistě, dám je třeba přímo sem.

Ale popravdě, T-AT mi nic neříká a nenašel jsem žádný odkaz, který by k nějakým souborům vedl. Nebylo by to možné, prosím, upřesnit?

8l4l | 31. březen 2013, 21:19

To by bylo ideální, kdyby byly zde ke stáhnutí.
Popravdě taky mi T-AT nic neříká. Jen to jsou jediné titulky, které sedí podle http://anime.akihabara.cz/anime/Darker-than-Black-Kuro-no-Keiyakusha-2007
Víc o tom nevím.

Jizzy | 5. květen 2013, 23:55

Ahoj, tak jsem to právě dosledoval a dost dobrý anime :) Díky za překlad.
Mám teď trochu zmatek v tom pokračování… na akihabaře není uveden ten Gaiden – co se stalo mezi 1. a 2. sérií, na kterou to pak navazuje.
http://www.csfd.cz/film/283466-darker-than-black-kuro-no-keiyakusha-gaiden/
http://myanimelist.net/anime/7338/Darker_than_Black:_Kuro_no_Keiyakusha_Gaiden
To se bude taky překládat? Pak je tady nějaká parodie, speciálek… http://myanimelist.net/anime/4182/Darker_than_Black:_Kuro_no_Keiyakusha_Special – to bude asi nějaký alternativní konec, co by se stalo atd., netuším.

Skogen | 6. květen 2013, 00:24

Ahoj,

Gaiden je na Akibě přidaný ke druhé sérii. Taky mě to tam hledat nenapadlo, takže jsem si myslel, že to ještě nikdo nepřekládal – chigau _

Jinak, i když Gaiden vyšel (zatím) jako poslední, spousta lidí doporučuje zachovat chronologii děje a podívat se na to mezi první a druhou sérií. Toho se držím i já.

Zrovna jsem dokončil třetí díl, během týdne bych všechny čtyři mohl vypustit – časováno na dostupný release od Coalgirls.

Speciál (1.OVA, často uváděné jako 26.díl první série – včetně odkazovaného MAL) mám rozdělaný, ale protože fanservis mě zas až tak moc nebere, prozatím jsem to stopnul. Je to mimo dějovou linii jako jakýsi přídavek pro nabuzené otaku. Později to dokončím, asi hned po Gaiden.

No a do druhé série (Gemini) ještě nevím, jestli se vůbec pouštět, protože překlady na Akibě jsou a asi nebudou špatné… Takže tady se teprve uvidí :)

Dík za post.

Jizzy | 6. květen 2013, 07:27

Díky za odpověď.

Recenze: „Darker than Black: Kuro no keiyakusha”