.

Animeblog.cz – popularizace japonského anime a všeho okolo

Recenze: „Shinigami no Ballad”

Přečteno: 2773x | Vydáno: 4.1.2020 | Upraveno: 29.1.2020

Shinigami no Ballad / Momo: The Girl God of Death / Balady bohyně smrti

Mezi světem tady a onde přechází bytost známá napříč kulturami. V Japonsku se jí říká Šinigami, přičemž 死 „ši“ znamená smrt, nebo také číslovku 4, protože znak pro ni 四 se taky čte jako „ši“, a proto ji Japonci nemají moc rádi a tak často čtyřce raději říkají „jon“. To máme také společné všichni, že se připomínkám smrtelnosti raději vyhýbáme.

Přesto je to téma, na který dříve nebo později narazí každý a nějak se s tím musí ve vztahu k sobě a okolí vypořádat. Děti smrt nechápou, nedokáží se abstraktně vypořádat s definitivností a nezvratností, poprvé tak znepokojivé myšlenky a potřeba utřídění si filozofických pojmů přichází v období dospívání. Tak jako nejčastěji v anime si tedy i Šinigami no Ballad všímá tohoto období.

Šinigami, v překladu bůh či bohyně smrti, hezky česky Smrtka, však díky náboženskofilozofickému kontextu v japonském pojetí nenabývá jednoznačně negativní a ohyzdné podoby jako je tomu u nás. Momo, až na to, že má divnou fachu, vypadá docela k světu. Nebo k podsvětí, chcete-li. Ale to je jedno, každopádně Momo je tou, která ukončuje život a převádí duši ze světa tohoto na svět onen, a jelikož je samotná svou podstatou citlivá až útlocitná, je to pro ni cosi jako řehole.

Nejspíš proto také Momo častěji než prostá sekernice vystupuje v roli jakéhosi psychoterapeuta, který osobám v tragických chvílích nabízí východiska v odlišných pohledech a souvislostech. Jako jakési deux ex machina se zjevuje nejen těm, kteří by už měli balit, ale také těm, kteří si stýskají a trápí se kvůli jiným, kteří už to zabalili. A tak z celé minisérie vcelku dost zdařile a přesvědčivě vyznívá, že smrt je přirozenou součástí života. Ve výsledku mírně pochmurné, překvapivě i humorné, protože na mix těchto emocí jsou Japonci mistři, a bytostně filozofické. Jelikož je téma uchopeno zároveň značně lidsky, je celá krátká minisérie přínosná i tím impulzem k utřídění si filozofických pojmů a postojů.

RežisérKazuyuki Hashimoto
Studio Group TAC, Ginga Ya
První vysílání3. března 2006 - 7. dubna 2006
Počet epizod a délka6 x 25 min
Shinigami no Ballad - české titulky
Stav překladu
 100 %
Přeloženo 6 dílů z 6 | Status: Dokončeno
» Release: ReDone, formát: ASS
» Překlad: Skogen, časování: Skogen
Shinigami no Ballad - české titulky Staženo: 146x
» Release [ReDone], DVD 864x480, MP3 stereo 128kbps JP, české titulky, cca 300 MB/díl: Shinigami no Ballad
Chceš-li, vlož komentář...
Přezdívka:
Web:
Zpráva:
 
Kazahana Koyuki | 5. únor 2020, 18:03

Tohle anime jsem ještě neviděla, tak hned stahuji děkuji.

Skogen | 6. únor 2020, 12:16

Jokatta :) Krátký postřeh nebo zhodnocení by určitě přišel vhod.

Recenze: „Shinigami no Ballad”