.

Animeblog.cz – popularizace japonského anime a všeho okolo

Recenze: „Kanon (2006)”

Přečteno: 5298x | Vydáno: 29.12.2012 | Upraveno: 12.1.2017

Kanon

Remake původního seriálu z roku 2002 přináší téměř dvojnásobný rozsah (24 dílů oproti 13), propracovanější animaci a podle některých i obratněji uchopený příběh.

Středoškolák Yuuichi nastupuje na školu, která se nalézá ve městě, kam v dětství jezdil k tetě a sestřenici na prázdniny. Zřejmě kdesi na japonském severu, soudě podle zimy a sněhu, na které Yuuichi v jednom kuse láteří. Bydlet bude pochopitelně opět u tety Akiko a sestřenky Nayuki. Postupně se rozpomíná na mnohé známé, se kterými před sedmi lety kamarádil, přičemž každá z kamarádek rovná se jeden příběh s nějakým tím traumatem, které si říká o vyřešení, včetně toho ze všech zcela nejzásadnějšího.

Kanon je zajímavé anime hned v několika ohledech. Animačně je skutečně na výši a scenérie dokáží vyrazit dech. Trošku kuriózní je ztvárnění dívčích očí, které je opravdu velkorysé i na tak štědré poměry, jakými se manga/anime styl běžně vyznačuje. Totiž, holky mají oči přes půl obličeje, ale docela rychle se na to zvyká.

Další zajímavost se týká scénáře, který vychází z počítačové hry žánrově vymezené jako „harémovka“ a dokonce i „eroge“. Jestliže se v původní hře erotika vyskytuje (a Japonci s tím nemívají problém), v seriálu pouze v náznacích, což je asi dobře.

Poslední výjimečnost souvisí s příběhem. U seriálu inspirovaného hrou by se dala očekávat nepříjemná schématičnost a plochost příběhu, zde je však opak pravdou. Tvůrcům se podařilo skvěle rozkošatět děj pomocí fragmentů z minulosti, které nejsou nijak blíže vysvětleny a teprve v průběhu času do sebe zapadají jako díly důmyslné skládačky. Příběh je vystavěn natolik chytře, že takřka každá scéna a narážka, jevící se zprvu jen tak bez účelu, má ve skutečnosti spojitost s podstatou příběhu pozvolna vyplouvající na povrch. Podařilo se tak něco, o čem jsem už v posledních chvílích začínal dost pochybovat, tedy, dát konglomerátu časových rovin, nejasností, tajemností a některým mystickým až pohádkovým prvkům docela přesvědčivou logiku a smysl. Samotná pointa je originální a působivá. Ponechává sice, tak jak to má být, mnohé na divákově schopnosti domýšlet si, nicméně vše zásadní při troše snahy o pochopení dostatečně zdařile objasňuje. Vzniká tak potřeba podívat se na celou sérii znovu, tentokrát z úhlu nikoliv udiveného diváka, ale zasvěcence nahlížejícího příběh zase trochu jinak. Právě fakt, že Kanon není na jedno použití a při dalším podívání nabídne jiný úhel pohledu a jinak působivý zážitek, je bezpochyby třeba ocenit.

Co by snad poprvé mohlo trošku vadit, je na první pohled infantilní tragika, která jakoby přímočaře a nevybíravě útočí na city a jasně si říká o dojetí. Přiznávám, že ve tři čtvrtinách seriálu, kdy se všechno vyvíjí úplně nalevačku a nadraka, jsem s tím měl chuť seknout, protože vprostřed depresivních výlevů jsem si začínal připadat jak masochista, jenže Kanon vše nakonec krásně uzavírá a dokonce smazává i ty jednoznačně depresivní tendence, které mezitím zákeřně nabral.

Vyzní to teď možná tak trochu protichůdně – Kanon sám ostatně takový je – ale hodnoceno vcelku je to dokonce z podstatné části i dost humorná a pohodová záležitost. Takže zdaleka nejde pouze o drama, ačkoliv tento prvek převažuje.

RežisérTatsuya Ishihara
StudioKyoto Animation
První vysílání5. října 2006 - 15. března 2007
Počet epizod a délka24 x 24 min.
Kanon (2006) - české titulky
Stav překladu
 100 %
Přeloženo 24 dílů z 24 | Status: Dokončeno
Titulky 1:
» Release: SS-Eclipse, formát: srt
» Překlad: Whisper (díl 1.,2.), Kožec (SK předloha), Tami (díl 12.), Yuu, časování: Skogen, post korektura: Skogen
» Poznámka: Doporučuji release od Doki nebo Joseole99
Kanon (2006) - české titulky, release SS-Eclipse Staženo: 480x
Titulky 2:
» Release: Doki, Joseole99, formát: srt
» Překlad: Whisper (díl 1.,2.), Kožec (SK předloha), Tami (díl 12.), Yuu, časování: Skogen, post korektura: Skogen, zvláštní poděkování Houbičkovi za kontrolu kvality a poznámky k překladu
» Titulky upraveny [29.03.2015]: drobné korektury
» Poznámka: Release v HD kvalitě
Kanon (2006), české titulky, release Doki, Joseole99 Staženo: 558x
» Formát MKV (cca 500 MB/díl) 1280x720, audio AC3 640 kbps, české SRT titulky (aktuální verze): Kanon (2006) s českými titulky
»Titulky pro release SS-eclipse neobsahují poslední postkorektury, doporučuji titulky pro release od Doki a Joseole99
Chceš-li, vlož komentář...
Přezdívka:
Web:
Zpráva:
 
wautip | 24. červen 2015, 18:31

Kanon to bylo, jsem docela rád že už děti odrostli

Recenze: „Kanon (2006)”