.

Animeblog.cz – popularizace japonského anime a všeho okolo

Recenze: „Gunslinger Girl”

Přečteno: 3829x | Vydáno: 1.1.2013 | Upraveno: 17.11.2017

Gansuringa garu / Gunslinger Girl / Malá pistolnice

Nejprve bych použil profilový text k seriálu, který jsem vložil na Serialzone.cz, protože jiná a přesnější vlastní slova budu hledat těžko:

V životě měly velkou smůlu. Co by obětem nehody či zločinu, jim v osamění a se zraněními neslučitelnými se životem nemělo být dáno přežít. Vyhlédla si je však „Agentura pro péči o sociálně slabé“, navenek dobročinná státní organizace, ve skutečnosti utajovaná sekce zvláštního určení, vykonávající „špinavou práci“ pro vládu. Vybaveny bionickými tkáněmi a protetickými implantáty, po náročném výcviku, na pohled však k nerozeznání od nevinných dospívajících dívek, jsou pod vedením dospělého instruktora nasazovány do akcí proti terorismu, aby nevybíravými prostředky hájily, co nelze obhájit v mezích zákona. Poslušnost k příkazům Agentury je zajištěna „psychickým kondiciováním“, které zároveň stojí na počátku silného citového vztahu k instruktorovi a natolik se prolíná se skutečným prožíváním, až samy nevědí, nakolik jde o skutečnou lásku a nakolik o pouhou manipulaci. Získaly dny životů navíc, zázemí Agentury a osobní vztah k instruktorovi. Ztratily přirozenost, svobodu a víru v perspektivu, neboť s každým dnem získaným navíc stále zřetelněji vystupuje do popředí tušení tragédie.

Třináctidílný, lehce fantastický japonský anime seriál odehrávající se v současné Itálii, zmítané separatistickými snahami o odtržení bohatého severu od chudého jihu, velmi obratně využívá skutečných reálií k vyprávění příběhu plného morálních konfliktů, se zřetelnými prvky dramatu a jedinečnou nostalgickou atmosférou.

Občas sice váhám, co ze světa anime mě zaujalo a uchvátilo nejvíc, protože s ohledem na šíři žánrů v anime, to není vůbec snadné rozhodování, ale vždy se nakonec vrátím ke Gunslinger Girl. Jedinečná rovnováha akce a melancholie, tužeb a osudovosti, snivosti a realismu, a oddanosti a odpovědnosti v protikladu k cynismu a účelovosti, mě vždycky dostane. Mám pro tuhle věc zkrátka slabost.

RežisérMorio Asaka
StudioMadhouse
První vysílání9. října 2003 - 19. února 2004
Počet epizod a délka13 x 23 min.
Gunslinger Girl - české titulky
Stav překladu
 100 %
Přeloženo 13 dílů z 13 | Status: Dokončeno
» Release: KAA, formát: srt
» Překlad: DST, Skogen, časování: Skogen
Gunslinger Girl - české titulky Staženo: 473x
» Formát mkv (cca 250 MB/díl), české titulky (srt): Gunslinger Girl
Chceš-li, vlož komentář...
Přezdívka:
Web:
Zpráva:
 
Recenze: „Gunslinger Girl”